ALERGÉNY


Alergény obsiahnuté v jedlách

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 — 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005-100, č. 3069/2005-100, č. 3493/2005-100 a č. 2319/2007-100). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania. Preto sa táto povinnosť vzťahuje aj na prevádzkovateľov zariadení školského stravovania. Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.

9/2007100).

Systém označovania je uvedenie príslušného čísla pri názve jedla podľa rozdelenia na :

1 obilniny, 2 kôrovce, 3 vajcia, 4 ryby, 5 arašidy, 6 sójové zrná, 7 mlieko, 8 orechy, 9 zeler, 10 horčica, 11 sezamové semená, 12 kysličník siričitý a siričitany.

Popis:

1. Obilniny obsahujúce lepok
(t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:
a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
b) pšeničných maltodextrín
c) jačmenného glukózového sirupu
d) obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.


2. Kôrovce a výrobky z nich.

3. Vajcia a výrobky z nich.

4. Ryby a výrobky z nich okrem:
a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov a karotenoidových prípravkov
b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.


5. Arašídy a výrobky z nich

6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:
a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku(1)
b) prírodných zmesných tokoferolov(E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, D-alfatokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejv sójového pôvodu
d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.


7. Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:
a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
b) laktitolu.


8. Orechy
( t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh).K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich ) okrem:
a) orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

9. Zeler a výrobky z neho.

10. Horčica a výrobky z nej

11. Sézamové semená a výrobky z nich.

12. Kysličník síričitý a síričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/liter vyjadrené ako SO2.

13. Vlčí bôb a výrobky z neho

14. Mäkkýše a výrobky z nich